Kabızlığa İyi Gelen Yiyecekler

Kabızlığa İyi Gelen Yiyecekler

Kabızlık, gün içerisinde tükettiğimiz gıdalarla bağlantılıdır. Yanlış beslenmeler, uygulanan yanlış diyetler, vücuda yeteri kadar sıvı girmemesi, tam tahıllı gıdaları yeteri kadar tüketmemek, beyaz undan yapılan gıdaların çok fazla tüketilmesi, vücuda çok fazla kafein girmesi, çok fazla çikolata tüketimi gibi daha bir çok yanlış davranış kabızlığa hatta kronik kabızlığa neden olmaktadır.

Kabızlığın önlenmesi için yapılması gerekenler şunlardır. Öncelikle vücudumuza günlük posa alımını fazlalaştırmalıyız. Çünkü posa alımı dışkılamayı artıracağından dolayı önemlidir.Yetişkin bir kişini günlük posa alımı yaklaşık olarak 22-30 gramdır. Bu da gün içerisinde tüketilen gıdalara dikkat edilmesiyle sağlanmalıdır.Örneğin günde üç ya da beş porsiyon meyve, hiçbir öğünü aksatmadan çiğ veya haşlanmış sebze,haftanın belirlediğiniz üç gününde kuru baklagil ve tam tahıllı ekmeklerle sağlanmalıdır. Kabızlık problemi olan bir kişini, beyaz ekmek ya da beyaz undan yapılmış gıdaları tüketmemelidir.Gıdalar içinde en etkili posa kaynağı buğday kepeğidir.

Kronik kabızlıkta ise keten tohumu tüketilmelidir.Bir tatlı kaşığı keten tohumu kullanmak kronik kabızlık için iyi gelmektedir. Fakat dikkat edilmesi gereken bir konu vardır. Posa kaynağı yönünden zengin olan buğday kepeği ve keten tohumu uzun süre ve çok miktarda kullanılmamalıdır.

Günlük su tüketiminizin azalması da kabızlığa ol açmaktadır. Bunun yanında gazlı içecekleri ve hazır meyve sularını çok fazla tüketmenizde kabızlığa yol açmaktadır. Kabızlık problemi yaşamak istemiyorsanız her sabah ılık su içmeniz faydalı olacaktır. Ayrıca kabızlık problemi olanların kahvaltılarından tahıl gevreklerini eksik etmemeleri,tam buğday ekmekleri tüketmeleri, brokoli, Brüksel lahanası, yer fıstığı, kivi, keten tohumu, armut gibi gıdalar tüketmeleri gerekmektedir.

İlgili aramalar: kabızlığa iyi gelen yiyecekler, kabızlığı geçiren besinler

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Kulak Mantarının Belirtileri

Nasıl Acıkırız?

Mahlebin Faydaları