Hamilelikte Bulantıya Karşı Ne Tür Önlemler Alınabilir?

Hamilelikte Bulantıya Karşı Ne Tür Önlemler Alınabilir?

Karbonhidrat ve protein açısın­dan zengin bir beslenme diyeti uygulayın ­. Böylelikle çevre şart­ları içinde olabildiği kadar iyi beslenmiş de olursunuz­.

Bilhassa kusa­rak sıvı kaybediyorsanız, bolca sıvı almalısınız­. Mideniz rahatsız olduğu dönemlerde katı besinlere oranla sıvı besinleri daha rahat alabiliyorsanız beslenmenizi bu yolla sağlayın­. Elini­zin altın­da milk-shake'ler, meyve veya sebze suları, çorbalar veya et suları gibi sıvı besinleri bulundurmaya çabalayın­. Eğer devamlı sıvı besinle beslenmenin midenizi bulandıracağını düşünüyorsanız o zaman bol sulu katı besinleri tercih edebilirsiniz (turunçgiller, kavun, lahana gibi)­. Bazı kadınlar, aynı öğünde hem sıvı hem katı gıda ile beslenmenin sindirim sistemleri­ni yorduğunu belirtmektedirler­. Eğer siz de benzeyen  bir sorunla yüz yüze olduğunuzu düşünüyorsanız, sıvı besinleri öğün araları almaya çabalayın­.

Bulantı ve kusmalar nedeniyle alamadığınız vitaminlerin eksikliği­ni gidermek amacı ile vitamin yardımı almalısınız­. Ancak vitaminleri gün içerisinde tek bir kerede ve kusmalar nedeniyle tekrar çıkarma olasılığın ı­zın en  düşük olduğu zaman­da örneğin geceleri yatma dan evvel içmeniz daha münasip olur­. Bazı kadınlar­da bulantı yakınmalarını azalttığı bilindiğinden  hekiminiz size günde 50 miligram kadar B6 vitami­ni önerile­bilir­­. Doktorunuz tavsiye etmediği müddetçe sabah bulantı ve kusmalarınız için asla herhangi bir ilaç almayın­. Sabah bulantı ve kusmalarınız için ilaç kullanımı, fakat bu durumun vahim boyutlara vardığı, si­zin ve bebeğini­zin beslenmesi­nin ciddi biçimde etkilenmeye aşladığı durumlar­da konu başlığı ola­bilir­­.

Midenizi bulandıracak görüntü, koku ve atlar­dan uzak durmalısınız­. Kendinizi fazla zorlamayın, örneğin eşinize soğan veya sos hazırla­mak uğruna midenizi altüst etmeyin­. Ya da hastalarınıza yol açacak, midenizi bozacak yiyecekleri yemek amacı ile kendinizi zorlamayın­. Günlük menünüzde ağırlık vereceğiniz yiyeceklerin seçiminde bırakın gözleriniz, burnunuz ve diliniz size yol göstersin­. Canınız tatlı yemek istiyorsa yalnızca tatlı yiyecekleri tercih edin­. Akşam yemeğinde protein veya A vitami­ni gereksiniminizi tavuk eti veya karalahana yerine şeftali veya meyveli keklerden  sağlaya­bilirsiniz­. Ya da tuzlu yiyecekleri tercih ediyorsanız sabah kahvaltısın­da portakal suyu veya reçel yerine domates ve peynirli bir sandviç yiyebilirsiniz­.

Sabah bulantılarını artırdığı bilinen  sigara dumanın­dan kaçının­.

Acıkmayı beklemeyin ve sık sık atıştırın­. Çünkü mideniz boş kaldığında, mide içinde üretilen  asit mide iç çeperi­ni uyarıp bulantıya sebep ola­bilir­­. Öğünler arası sürenin uzama­sı durumun­da kan şekerinde düşmeler ola­bilir; bu sebepten  ötürü bir gün ­içinde üç ana öğün yerine daha hafif altı öğünü tercih etmek akıllıca olacaktır­­. Yanımızda kraker, kuruyemiş gibi doyurucu besinler bulundurmalısınız­.

Bulantı nöbetlerinde önce yemek yemeye çalışın­. Bu olabilecek bir bulantıyı önleyebilir veya şiddeti­ni azalta­bilir­­.

Yatakta da yiyebilirsiniz­. Gece mideni­zin boş kalmasını veya kan şekerini­zin düşmesi­ni engellemek amacı ile uyuma dan evvel protein ve karbonhidrattan zengin bir araştır­ma örneğin bir bardak süt ve bir dilim kepekli ekmek iyi olur­. Aynı şekilde sabahları yataktan kalkmadan 20 dakika önce biraz kraker, galeta veya bir avuç kuru üzüm yiyin Bu tip gıdaları yatağın ı­zın başucun­da bulundurun, böylece gecenin bir yarısı açıkla uyandığınızda yatağınızdan kalmak zorun­da kalmazsınız­.

Biraz daha fazla uyku ve dinlenme için zaman ayırın­. Çünkü gerek fiziksel gerekse duygusal yorgunluk bulantıyı artıra­bilir­­.

Sabahları yavaş hareket edin­. Çünkü hızlı hareket etmek bulantıya sebep ola­bilir­­. Yataktan hemen  fırlayarak işlerinize koyulmak yerine krakerlerinizi yiyerek 20 dakika kadar yatakta zaman geçirin­. Sonra yavaşça kalkın ve doyurucu bir kahvaltı yapmak üzere hazırlanın­. Eğer başka çocuklarınız varsa bu size olanaksız gibi görünebilir­­. Ancak bu durumda onlar­dan erke kalka­rak kendinize zaman ayıra­bilir veya eşini­zin sabahları onlarla ilgilenmesi­ni sağlaya­bilirsiniz­.

Gerek yemeklerden  gerekse kustuktan sonra midenizi bulandırmayacak bir diş macunu ile dişlerinizi fırçalamayı veya ağzınızı çalkalamayı ihmal etmeyin­. (Uygun çalkalama sıvısını doktorunuza ve diş doktorunuza danışarak saptayınız)­. Bu hem ağzın ı­zın içi­nin ferah kalmasını ve bulantıların ı­zın azalmasını sağlayacak hem de diş sağlığın ı­zın korunmasına yardımcı olacaktır­­.

Stresten  olabildiği kadar uzak durun­. Sabah bulantıları, evde veya işte yoğun stres altın­da kalan daha sık görülmektedir­­.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Kulak Mantarının Belirtileri

Nasıl Acıkırız?

Mahlebin Faydaları