Zahterin Faydaları
Zahterin Faydaları
Pembe renkli çiçekler açan, 50 cm boylarında bir bitkidir. Kekiğe benzer. Kara kekik veya dağ kekiği olarak da bilinir. Uçucu yağ ve tanen içerir. Oldukça keskin bir kokuya sahiptir. Ülkemizde, Orta Anadolu ve Güney Anadolu bölgelerinde doğada yabani olarak yetişmektedir.
Zahterin Faydaları ve Tıbbi Etkileri: İştah açar ve hazmı kolaylaştırır. Kalp çarpıntısını giderir ve sinirleri güçlendirir. Bağırsak, böbrek ve idrar torbası şikayetlerinde faydalıdır. Uyarıcı ve bedeni kuvvetlendiricidir. Mikrop öldürücüdür. Yaraların iyileşmesine destek olur. Mantar şikayetlerine karşı da faydalıdır. İdrar söktürür. Zahter Nasıl Kullanılır? Bitki çiçekleriyle beraber toplanıp kurutulduktan sonra toz haline getirilir ve çay veya kahve olarak tüketilebilir. Baharat olarak da kullanılmaktadır. Zahter un haline getirilerek zeytin yağı ile beraber karıştırılır ve macun kıvamına getirilir. Bu da kahvaltıda ekmek arasına sürülerek çemen gibi yenilir. Özellikle Hatay bölgesinde oldukça sevilerek yenir. Ayrıca, haricen yaraların üzerine antiseptik olarak sürülebilir. Hamilelikte ve guatr şikayeti olanlarda kullanımı tavsiye edilmemektedir.
Pembe renkli çiçekler açan, 50 cm boylarında bir bitkidir. Kekiğe benzer. Kara kekik veya dağ kekiği olarak da bilinir. Uçucu yağ ve tanen içerir. Oldukça keskin bir kokuya sahiptir. Ülkemizde, Orta Anadolu ve Güney Anadolu bölgelerinde doğada yabani olarak yetişmektedir.
Zahterin Faydaları ve Tıbbi Etkileri: İştah açar ve hazmı kolaylaştırır. Kalp çarpıntısını giderir ve sinirleri güçlendirir. Bağırsak, böbrek ve idrar torbası şikayetlerinde faydalıdır. Uyarıcı ve bedeni kuvvetlendiricidir. Mikrop öldürücüdür. Yaraların iyileşmesine destek olur. Mantar şikayetlerine karşı da faydalıdır. İdrar söktürür. Zahter Nasıl Kullanılır? Bitki çiçekleriyle beraber toplanıp kurutulduktan sonra toz haline getirilir ve çay veya kahve olarak tüketilebilir. Baharat olarak da kullanılmaktadır. Zahter un haline getirilerek zeytin yağı ile beraber karıştırılır ve macun kıvamına getirilir. Bu da kahvaltıda ekmek arasına sürülerek çemen gibi yenilir. Özellikle Hatay bölgesinde oldukça sevilerek yenir. Ayrıca, haricen yaraların üzerine antiseptik olarak sürülebilir. Hamilelikte ve guatr şikayeti olanlarda kullanımı tavsiye edilmemektedir.
Yorumlar
Yorum Gönder