Kavunun Faydaları
Kavunun Faydaları
Kavun yaz aylarının vazgeçilmez meyvelerinin başında gelir. O eşsiz kokusu ile sizi kendisine çeker ve hiç aklınızda yokken bir bakmışsınız koltuğunuzun altında bir kavun ve evin yolunu tutmuşsunuz. Kavunun yaklaşık %95'i sudur. Vitamin ve mineraller bakımından oldukça zengindir. Buzdolabından çıkardığımız bir kavun hem bizi serinletir hem su ihtiyacımızı karşılar hem de sağlığımızı korumaya yardımcı olur.
Kavun yemek sinirleri yatıştırır, insanı hem bedenen hem ruhen ferahlatır. Mide ekşimesine iyi gelir. Vücudumuzdaki zehirli atıkları temizler. Böbrekleri çalıştırır. Kavunun bir çok hastalığa karşı faydaları test edilmiştir. Düşük kalorisi sayesinde öğün aralarında gönül rahatlığıyla yiyebileceğiniz bir aperatiftir. Hemen hemen hiç yağ ve doymuş yağ içermez.
Kavunda kalsiyum, fosfor, demir, C vitamini, A vitamini, B1 vitamini içerir. Felce neden olan ve kalp açısından tehlikeli olan kan pıhtılarını önler. Yani yediğiniz kavuna hayatınızı borçlu olabilirsiniz. Kavun adenozin adlı bir antikoagülan (kan sulandırıcı) madde içerir. Kavun ve karpuz kabakgiller ailesindendir fakat tatlı ve lezzetli olmaları nedeniyle meyve olarak tüketilirler.
Kansere karşı etkilidir: Kavun yüksek karotenoid içerir. Kanseri önlemeye yardımcı olur ve akciğer kanseri riskini azaltır. Vücudumuzdaki kanserojen maddeleri temizler. Kansere karşı korunmak için bol bol kavun yiyin.
Felç ve Kalp krizini riskini azaltır: Kavun içeriğindeki adenozin ile kanın pıhtılaşmasını önler ve kan pıhtılarının beyin ve kalp damarlarını tıkamasına engel olur. Bu da kavunun çok önemli bir faydasıdır.
Sindirime iyi gelir: Kavun bağırsak tembelliğini girerir. Bağırsakları çalıştırarak sindirime yardımcı olur. İçerdiği bol su ile bağırsakları yumuşatır ve mideyi rahatlatır.
Cilde iyi gelir: Her hücre yapısının bütünlüğünü etkileyen protein bileşiklerini ihtiva eder. Yaraların iyileşmesini hızlandırır. Cildi sıkılaştırır. Sık sık kavun yediğinizde cildiniz neme doyar ve pürüzsüz bir hal alır.
Böbreklere ve Egzamaya iyi gelir: Kavun idrar söktürücü özelliğiyle böbrek hastalıklarına ve akut egzama gibi hastalıklara iyi gelir. Limonla birlikte yenildiğinde GUT hastalığına da faydalıdır.
Enerji verir: Kavun B vitaminleri bakımından oldukça zengindir. B vitamini vücuttaki şekeri ve karbonhidratı enerjiye dönüştürmekle görevlidir. Bu özelliği sayesinde kavun yiyerek kendinizi enerjik hissedebilirsiniz.
Zayıflamaya yardımcı olur: Kavun kilo vermek isteyen insanlar için ideal bir yiyecektir. Düşük sodyum içerdiğinden ve yağsız olduğundan kalorisi düşüktür. Yüksek oranda su içerdiğinden tokluk hissi verir. Kavundaki doğal tatlılıkla şeker ihtiyacınızı karşılayarak yüksek kalorili yağlı tatlılardan da uzak durabilirsiniz.
Kavun yaz aylarının vazgeçilmez meyvelerinin başında gelir. O eşsiz kokusu ile sizi kendisine çeker ve hiç aklınızda yokken bir bakmışsınız koltuğunuzun altında bir kavun ve evin yolunu tutmuşsunuz. Kavunun yaklaşık %95'i sudur. Vitamin ve mineraller bakımından oldukça zengindir. Buzdolabından çıkardığımız bir kavun hem bizi serinletir hem su ihtiyacımızı karşılar hem de sağlığımızı korumaya yardımcı olur.
Kavun yemek sinirleri yatıştırır, insanı hem bedenen hem ruhen ferahlatır. Mide ekşimesine iyi gelir. Vücudumuzdaki zehirli atıkları temizler. Böbrekleri çalıştırır. Kavunun bir çok hastalığa karşı faydaları test edilmiştir. Düşük kalorisi sayesinde öğün aralarında gönül rahatlığıyla yiyebileceğiniz bir aperatiftir. Hemen hemen hiç yağ ve doymuş yağ içermez.
Kavunda kalsiyum, fosfor, demir, C vitamini, A vitamini, B1 vitamini içerir. Felce neden olan ve kalp açısından tehlikeli olan kan pıhtılarını önler. Yani yediğiniz kavuna hayatınızı borçlu olabilirsiniz. Kavun adenozin adlı bir antikoagülan (kan sulandırıcı) madde içerir. Kavun ve karpuz kabakgiller ailesindendir fakat tatlı ve lezzetli olmaları nedeniyle meyve olarak tüketilirler.
Kansere karşı etkilidir: Kavun yüksek karotenoid içerir. Kanseri önlemeye yardımcı olur ve akciğer kanseri riskini azaltır. Vücudumuzdaki kanserojen maddeleri temizler. Kansere karşı korunmak için bol bol kavun yiyin.
Felç ve Kalp krizini riskini azaltır: Kavun içeriğindeki adenozin ile kanın pıhtılaşmasını önler ve kan pıhtılarının beyin ve kalp damarlarını tıkamasına engel olur. Bu da kavunun çok önemli bir faydasıdır.
Sindirime iyi gelir: Kavun bağırsak tembelliğini girerir. Bağırsakları çalıştırarak sindirime yardımcı olur. İçerdiği bol su ile bağırsakları yumuşatır ve mideyi rahatlatır.
Cilde iyi gelir: Her hücre yapısının bütünlüğünü etkileyen protein bileşiklerini ihtiva eder. Yaraların iyileşmesini hızlandırır. Cildi sıkılaştırır. Sık sık kavun yediğinizde cildiniz neme doyar ve pürüzsüz bir hal alır.
Böbreklere ve Egzamaya iyi gelir: Kavun idrar söktürücü özelliğiyle böbrek hastalıklarına ve akut egzama gibi hastalıklara iyi gelir. Limonla birlikte yenildiğinde GUT hastalığına da faydalıdır.
Enerji verir: Kavun B vitaminleri bakımından oldukça zengindir. B vitamini vücuttaki şekeri ve karbonhidratı enerjiye dönüştürmekle görevlidir. Bu özelliği sayesinde kavun yiyerek kendinizi enerjik hissedebilirsiniz.
Zayıflamaya yardımcı olur: Kavun kilo vermek isteyen insanlar için ideal bir yiyecektir. Düşük sodyum içerdiğinden ve yağsız olduğundan kalorisi düşüktür. Yüksek oranda su içerdiğinden tokluk hissi verir. Kavundaki doğal tatlılıkla şeker ihtiyacınızı karşılayarak yüksek kalorili yağlı tatlılardan da uzak durabilirsiniz.
Yorumlar
Yorum Gönder