İlaç Kullanırken Nelere Dikkat Edilmelidir?

İLAÇ KULLANIRKEN NELERE DİKKAT ETMELİ?

Her gün yeni yeni ilaçlar keşfedilmektedir. Nitekim yirmi yıl kadar önce sık sık kullanılan ilaçlardan birçoğu yerini, daha tehlikesiz şekilde etki eden ve etki alanı daha geniş olan bu yeni ilaçlara bırakmıştır.

Herhangi bir ilaç kullanırken alınacak birkaç küçük önlemle, bunun tehlikesiz ve etkili bir şekilde işe yaramasını sağlamak mümkündür. Belirtilen dozu hiçbir zaman aşmayın, ilacın ne zaman veya ne sıklıkta alınacağı konusunda en küçük bir şüpheniz varsa, doktora sorun, (örneğin bazı ilaçların en iyi şekilde etki edebilmeleri İçin, yemeklerde alınmaları şarttır). Genel bir kural olarak ilaç kullanırken alkol almayın; çünkü alkol, bazı belirli ilaçların etkilerini şiddetlendirir. Belirtiler ortadan kalksa ve ilacı kullanmak artık size gereksiz gibi gözükse bile, size yazılan kürü tamamlayın; yani ilacı doktorun verdiği dozda ve tespit ettiği süre boyunca kullanın. Aksi takdirde tam iyileşmemeniz mümkündür. Antibiyotik ilaçlar genelde 1 hafta ya da 10 günlük kür şeklinde verilir. Genelde yapılan hata, hastanın kendini iyi hissetmeye başladığı 2. ya da 3. günlerde antibiyotiği kesmesidir.

Evde çocuğunuz olmasa bile yakınlarınızın çocukları evinize geldiğinde ilaçları ulaşamayacakları yerde tutmanız gerekir. Bu basit önlemi almak hayati önemlidir. Çocuklar ilaçları renginden ve tadından şeker sanıp yiyebilirler. Aşırı dozda alınan bazı ağır ilaçlar onların ölümüne bile sebep olabilir. Bu sebeple bütün ilaçlarınızı kilitli bir ilaç dolabında saklayın.

Genelde ne kadar az ilaç kullanırsanız, o kadar İyidir. Ara-sıra öksürmek veya baş ağrısı gibi önemi fazla olmayan sorunların dışında, ihtiyacınız olduğunu düşündüğünüz ilaçları doktorla konuşarak kararlaştırın. Doktor ilaçtan beklenen faydalı etkilerle yan etkileri sizin için en iyi dengeleyebilecek olan kimsedir.

İlgili aramalar: ilaç kullanırken nelere dikkat edilmelidir? doğru ilaç kullanımı nasıl olur? alkolle ilaç alınır mı? antibiyotik kaç gün kullanılır?

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Kulak Mantarının Belirtileri

Nasıl Acıkırız?

Mahlebin Faydaları