Üzerlik Otunun ve Üzerlik Tohumunun Faydaları

Üzerlik Otu ve Tohumu (Peganum harmala): 50-70 cm boylarında, beyaz çiçekli, çok yıllık, otsu bir bitkidir­. Yeşil koni şeklindeki meyveleri­nin içinde kahverengi tohumları vardır­. Tohumları­nın içeriğinde harmin, harmalol, harmalin, peganin gibi alkaloitler ile birlikte yağ ve kırmızı boya maddeleri bulunmaktadır­. A vitami­ni ile C vitami­ni açısın­dan da zengindir­. Çok eski zamanlardan bu yana şifa amaçlı kullanılmaktadır.

Üzerlik Otunun ve Tohumunun Faydaları: Bağırsak parazitleri­ni ve bakterileri öldürücü etkilere sahiptir­. İdrar yolu ve mide sorunlarına karşı faydalıdır­. Saç dökülmesi­ni engeller­. Basur ve yaraların iyi olmasıni kolaylaştırır­. Uyarıcıdır­. Cinsel gücü ve isteği arttırdığına inanılmakta ve bu amaçla özellikle Hindistan'da afrodizyak olarak kullanılmaktadır­. Rahim kaslarını kasıcı tesirleri ile adet söktürücü olarak faydalıdır­. Antidepresan tesirleri ile depresyon tedavisinde yararlı ola­bilir­. Parkinson hastalığına ve uykusuzluğa karşı faydalıdır­. Romatizma, varis, baş ağrısı, kalp çarpıntısı ve nefes darlığına iyi gelir­. Sıtma mikrobuna karşı da faydalıdır­. Antioksidan ve anti tümör tesirleri ile kansere karşı koruyucu ve kanser tedavisi­ni destekleyicidir­. Güzel kokusu ile antik çağlarda antidepresan olarak kullanılmaktaydı. Yakılarak tütsü edildiğinde halüsinasyona yol açacak kadar beyin fonksiyonları üzerinde etkilidir.
uzerlik otunun faydaları

Üzerlik Otu ve Üzerlik Tohumu Nasıl Kullanılır? Bitki­nin tıbbi amaçla kullanılan kısımları tohumlarıdır­. Üzerlik tohumu kurutulduktan sonra kaynamış suda demlenerek çayı hazırlanabileceği gibi kavrulduktan sonra bala karıştırılarak yenebilir veya suyla beraber içilir­. Üzerlik otu kırmızı boya el­de etmek için de kullanılmaktadır­. Üzerlik tohumu fazla tüketildiğinde bulantı ve kusma gibi yan etkilere neden  olabilmektedir­. Üzerlik otunun tıbbi faydaları dışında nazara karşı da koruduğuna inanılır. Ülkemizde tıbbi faydalarından ziyade nazara karşı olan etkileri ile ün yapmıştır. Nazardan korunmak için toplandıktan sonra kurutulur ve yakılarak tütsü edilir. Bunun dışında üzerlik tohumları iplere sıra sıra dizilip süslenerek duvara asılır. Böylece bulunduğu yeri nazardan koruduğuna inanılır.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Kulak Mantarının Belirtileri

Nasıl Acıkırız?

Mahlebin Faydaları